RUGBRØD.

Opskriften er fra en læser i Kristeligt Dagblad og rækker til 2 store rugbrød, og passer perfekt ind i Eva Trios rugbrødsforme, der sørger for sprøde kanter og ikke skal smøres (men andre former kan vel osse bruges)

INGREDIENSER :
1 kg knuste rugkerner
2 dl. surmælksprodukt
2 maltøl
1 pilsner
375 g kerner, som hørfrø, solsikke og græskar
1,5 dl sirup
7,5 dl fingerlunt vand
3 spsk. salt
750 g rugmel
4 dl surdej
................
SURDEJ:
1 pilsner, 1,5 dl yogurt, 1 dl rugkerner og 1 dl sirup røres med rugmel til en lind grød.
25g gær røres ud i lunken vand og tilsættes.
Dæk blandingen med film og stil den lunt.
Når dejen efter et par dage lugter syrligt er den klar.

RUGBRØD:
Alle ingredienser røres grundigt sammen. Tag 4dl fra til surdej og hæld resten af dejen i 2 forme, der skal være smurt, hvis de ikke er fra Eva Trio.- Nu skal formene stå ved stuetemperatur i et døgn, hvorefter de skal bages i ca. 2timer ved 170grader.-Hvis du bruger almindelige forme, skal du efter halvanden times bagning, tage brødene ud af formen og bage dem færdig.
.........
Surdejen stilles i køleskab under tætsluttende film. Den kan holde sig ganske længe, men hvis den får lov at stå måneder i køleskabet, skal den vækkes igen. Stil den ved stuetemperatur og tilsæt lidt mel og vand. Så begynder den at boble lidt efter nogen tid